Second hand eller nytillverkat?

Second hand är bra, det konsumeras stora mängder kläder varje år som i de allra flesta fall har producerats på ett miljöskadligt sätt under orimliga arbetsförhållanden.

Däremot kommer det alltid att behövas kläder och naturens resurser går att bruka på ett hållbart sätt. Det går att ställa om produktionen både vad gäller ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Vissa förespråkar att enbart handla kläder och skor i andra hand. Min övertygelse är att det behövs både och.

Risken med att enbart fokusera på att ställa om till en andrahandsmarknad är att de som är miljömedvetna slutar att handla helt medan de som inte tror, tycker eller är medvetna om att det finns problem fortsätter att handla billiga massproducerade kläder som har producerats under problematiska omständigheter. För att ställa om textilproduktionen behövs de små producenterna som värnar om hela kedjan och som har ett genuint intresse för att det ska vara så bra som möjligt för ekosystem, djurhållning och människa. I förlängningen kommer då dessa kläder att kunna köpas second hand.

Vi som handlar har en enorm makt att använda för att skynda på omställningen till en mer hållbar modeindustri.

Publicerad den