Ekologisk bomull
Ekologiskt odlad bomull behöver varken kemikalier eller konstgödsel för att växa. Konventionellt odlad bomull är en av de mest besprutningsintensiva grödor som odlas, till 1 kilo bomull behövs 1 kilo bekämpningsmedel. Att använda ekologisk bomull ökar möjligheten för de som arbetar med och lever kring bomullsplantagen att slippa utsätta sig för livshotande skador. Skador, orsakade av gifter vid besprutning och gifternas spridning till mat och vatten i närområdet.
All bomullsodling kräver stora mängder vatten. Den mängd bomull som behövs till en t-shirt behöver ca 8500 liter vatten, detta i områden som ofta redan lider av vattenbrist. Därför är det bra att hitta alternativ till bomull i textilproduktionen.
Lin
Lin har använts till textilproduktion under tusentals år. Linet kan växa i svala och regniga klimat och har ett större skydd mot skadeinsekter än vad bomull har. Det krävs inte heller lika mycket gödning för att linet ska växa. Tyvärr odlas inte längre lin för textilproduktion i Sverige men däremot i de baltiska länderna och på andra ställen i europa.
Hampa
Hampa har precis som lin använts till textilproduktion under lång tid. Hampan kan växa på svårodlade marker och kan växa helt utan bekämpningsmedel. Det blir ett slitstarkt tyg som kan vävas både till grövre och finare tyger. Hampa går att blandas ut med andra material, till exempel ekologisk bomull.
Ekologisk ull/silke
Ull är ett fantastiskt material som är temperaturreglerande, fukttransporterande och smutsavvisande. Det gör att ullen även fungerar bra att använda närmast kroppen. För att ullen ska behålla dessa egenskaper behöver den ha behandlats så lite som möjligt. Vid så kallad superwash, som görs för att ullen ska gå att tvätta på vanligt tvättprogram utan att tova sig, försvinner flera av ullens egenskaper. Det krävs också kemikalier för att få bort de ”hullingar” på hårstråna som gör att ullen annars tovar ihop sig vid temperaturväxlingar vid tvätt. Ull behöver inte tvättas så ofta utan det räcker med att hänga ut och vädra, gärna i fuktigt väder. Därför är det bättre att använda ekologisk ull. Då får också fåren det mycket bättre.
Till underställ av ull används obehandlad merinoull som är är en mjukare typ av ull. Att spinna ihop ull med silke gör att det blir ännu mjukare och behagligare att ha direkt mot huden.
Ekologisk ullfleece
Till skillnad från fleece gjort av ull saknar syntetiskt fleece de temperaturreglerande, fuktabsorberande och smutsavvisande egenskaper som ullen har. Därför ger den syntetiska fleecen en mindre behaglig typ av värme och luktar snabbt illa av svett och smuts. Vid tvätt släpper den syntetiska fleecen stora mängder av små mikropartiklar av plast som är för små för att fångas upp av reningsverken. Mikroplasten rinner vidare ut i de marina miljöerna där de gör stor skada på vattenlevande organismer och fiskar och tas upp i näringskedjan. Mikroplast har ökat stort och utgör den största delen av allt plastskräp i världshaven.
Alpacka
Alpackan är känd för sina fina, hållbara fibrer. alpackan är ett kameldjur som härstammar från Anderna där den har utvecklat en mycket hållbar ull på grund av Andernas extrema temperaturförändringar som på kort tid kan variera från – 25° c till + 18° c. Alpackans ull/fibrer är varmare än fårull och mjuk som cashmere. Alpackans betesteknik är skonsam mot vegetationen och de håller landskapen öppna på ett hållbart sätt.